Piako Oy

Piako Oy on yksi Suomen merkittävimmistä kappaletavarakuljetuksessa käytettävien päällirakenteiden valmistajista, jonka päätuotteita ovat asiakkaan toiveen mukaan yksilöidyt kuormakorit ja lavarakenteet.

 

 

Idea 3D-tulostamiseen?

Yritykseen hankittiin miniFactory Innovator 3D-tulostin joulukuussa 2015, koska 3D-tulostettuja osia oli aiemmin testattu ja havaittu niiden toimivan hyvin tietyissä komponenteissa.

– 3D-tulostus oli meille vaihtoehto ruiskuvalamalla valmistetuille muoviosille. Valmistettavien osien tarpeen ollessa enintään muutamia satoja kappaleita vuodessa valamalla tehdyt osat olisivat olleet kalliimpi vaihtoehto valumuotin korkeista kustannuksista johtuen. Osiin ei myöskään voisi tehdä muutoksia ilman muotin uusimista, kertoo kuorma-autojen päällirakenteiden suunnittelija Veli-Matti Taskinen.

Kuormakorin kulmakalotteja menee vuosittain muutamia satoja ja niiden mallit muuttuvat korin mukaan.
Kuormakorin kulmakalotteja menee vuosittain muutamia satoja ja niiden mallit saattavat vaihtua korin mukana. 

Piensarjatuotanto

3D-tulostettujen osien täytyy olla kestävää teollisuusmuovia ja laitteen olla mekaanisesti kestävä, jonka pohjalta yritykseen valikoitui käyttöön juuri suomalainen miniFactory Innovator.

– Olemme käyttäneet Innovator-tulostinta enimmäkseen muutaman vakio-osamme, kuormakorin kulmakalottien ja kuorma-auton alleajosuojan päätytulppien sarjavalmistukseen. Tulostin on toiminnassa vuorokauden ympäri viitenä päivänä viikossa, avaa Taskinen 3D-tulostimen käyttöastetta. On tullut jonkin verran ideoita myös yksilöllisistä osista, joita voisi valmistaa, mutta niiden toteuttamista hieman rajoittaa se, että koneen tulostuskapasiteetti menee tällä hetkellä pitkälti vakio-osiemme valmistukseen.

miniFactory Innovator valmistaa osia kellon ympäri maanantaista perjantaihin.
miniFactory Innovator valmistaa osia kellon ympäri maanantaista perjantaihin.

Edulliset kustannukset

3D-tulostin on tuottanut Piakolla haluttua lisäarvoa ja kustannukset ovat jääneet ainoastaan materiaalikustannuksiin laiteinvestoinnin jälkeen.

– Meidän tapauksessa se on mahdollistanut osien piensarjavalmistuksen edullisesti. Se on myös joustava ja halpa valmistusmenetelmä, jos ja kun osia kehitetään ja niihin halutaan muutoksia. Lisäksi olemme saaneet hyvää kokemusta uudesta valmistusmenetelmästä ja 3D-tulostimen mahdollisuuksista.

Kulmakalotti on valmistettu ABS-muovista.
Kulmakalotti on valmistettu ABS-muovista.

Mallinnuksesta 3D-tulostukseen

Taskinen käyttää työssään SolidWorks- mallinnusohjelmaa, jolla hän suunnittelee ja muokkaa asiakkailleen yksilöidut kuormakorit ja lavarakenteet sekä vastaa 3D-tulostimen käytöstä ja osien valmistuksesta.

– 3D-tulostin on mallinnusohjelman osaajalle luonnollinen työkalu, sillä valmiin CAD-mallin saa muunnettua konkreettiseksi esineeksi nopeasti ja edullisesti. Kaikki tuotteidemme osat ovat itse suunniteltuja, joten tuotekehityksen aikana kaikki tieto pysyy yrityksen sisällä, joka on niin ikään merkittävä asia, päättää Taskinen.

 

Veli-Matti Taskinen
veli-matti.taskinen@piako.fi
0445 978 469

piako-oy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *