SeAMK Automaatiotekniikka

Automaatiotekniikan insinööritutkintoon kuuluu useita eri kursseja ja ensimmäisenä opiskeluvuotena, näistä yksi on automaation projektityöt. Seinäjoen Ammattikorkeakoulussa yksi ryhmä halusi panostaa kyseiseen kurssiin normaalia enemmän. 

 

 

Valmiin robotin ohjelmoimisen sijasta halusimme rakentaa täysin erilaisen tuotteen.Toimintasuunnitelmaamme kirjasimme seuraavaa: ”Muista poikkeava ja innovatiivinen”, ”3D tulostettu ja bluetooth ohjattu”. Aikaa projektille oli varattu melko niukasti, joten työskentely on ollut intensiivistä. 6-viikon aikana olemme tulostaneet miniFactoryn: 3 Dual Extruder tulostimella lähes taukoamatta. Tulostimen käyttöliittymä oli helppo oppia ja sen laajat ominaisuudet osoittautuivat tarpeellisiksi työmme etenemisen kannalta.

Luukas Kuusrainen, Kimmo Ketola, Riku Hietarinta, Aki Liski
Luukas Kuusrainen, Kimmo Ketola, Riku Hietarinta, Aki Liski

 

Jaksotimme projektimme kulun viikkokohtaisiin tavoitteisiin ja viikon päätyttyä kirjasimme ylös mitä saimme aikaan ja mitä jäi tekemättä. Seuraavalla viikolla oli huomattavasti helpompi jaksottaa työskentely, kun tiesi onko kirittävää vai ollaanko aikataulussa. Pääsimme 6-viikon tavoitteeseen, joka oli mekaanisen rakenteen saattaminen valmiiksi. Tähän ei kuitenkaan päästy ilman työtä ja suuressa roolissa oli tehokas tuotekehitys. Pitkän suunnittelun ja 3D-mallentamisen avulla itse 3D-tulostaminen oli kuitenkin vaivatonta ja useasti saimme yllättyä positiivisesti mekaanisesta toimivuudesta.

miniFactory 3 Dual Extruder sekä 3D-tulostinta ohjaava Repetier Host -tulostusohjelmisto.
miniFactory 3 Dual Extruder sekä 3D-tulostinta ohjaava Repetier Host -tulostusohjelmisto.

 

Seuraavan kahden viikon aikana viimeistelemme keskusyksikkömme (Arduino: Uno) ohjelmoinnin ja servojen (RoboBuilder: SAM 3) johdotuksen. Isoimmaksi haasteeksi ohjelmoinnin osalta on muodostunut servojen yhteensovittaminen keskusyksikköön, koska kyseessä on väyläohjatut servot joille ei ole valmista kirjastoa keskusyksikössä. Ohjauksen toteutimme keskusyksikköön lisättävän bluetooth moduulin avulla. Ohjainyksikkönä toimii android-puhelin.

Ryhmän suunnittelema ja 3D-tulostettu robotti on hieno taidonnäyte osaamisesta.
Ryhmän suunnittelema ja 3D-tulostettu robotti on hieno taidonnäyte porukan osaamisesta.

 

Halusimme kokeilla eri materiaalien ominaisuuksia ja tarttujaan parhaimmaksi materiaaliksi osoittautui taipuisuutensa vuoksi nylon, sillä halusimme tarttujan mukautuva tartuttavan kappaleen muotoon.

Tarttuja auki
Tarttuja auki
Tarttuja kiinni
Tarttuja kiinni

Työntäyteisten kouluviikkojen jälkeen voidaan yhteenvetona sanoa, että jokainen työtunti on ollut tarpeellinen, opettavainen ja mielenkiintoinen. Projektityömme tulee motivoimaan meitä tulevissa koulutöissä suoriutumaan vähintään yhtä hyvin. Haasteellisuutensa vuoksi olemme oppineet uusia taitoja niin 3D-tulostuksesta, kuin ohjelmoinnista. Haluamme kiittää miniFactorya varmatoimisesta ja monipuolisesta tuotteesta, joka on mahdollistanut työmme toteuttamisen. On hienoa huomata miten miniFactory on aidosti kiinnostunut erilaisista referensseistä, jopa opiskelija puolelta.

 

Ryhmän puolesta,

Riku Hietarinta, SeAMK Automaatiotekniikka

 

2 vastausta artikkeliin ”SeAMK Automaatiotekniikka”

  1. Huippuhienoa työtä sekä Jyri Lehdolta, että tiimiltä Luukas Kuusrainen, Kimmo Ketola, Riku Hietarinta, Aki Liski ja MiniFactoryltä! Onneksi olkoon!

  2. Hieno projekti ja lyhyessä ajassa! Kun mekaniikka, elektroniikka ja ohjelmointi sovitetaan näin kivasti yhteen pakettiin, lopputuloksesta voi olla ylpeä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *